Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022

Publicado el 16 de enero de 2023, 15:29

Tan sols han passat dos dies des que es va celebrar la gran final de la copa mundial de futbol d’aquest 2022 a Qatar, una final plena de neguit, il·lusió, por... una final que ens va fer estar amb les emocions a flor de pell. Com molts sabeu, Argentina va resultar guanyadora de la copa mundial, convertint-se així en el millor equip arreu del món a dia d’avui, però en aquest mundial han tingut lloc alguns fets totalment injustos i que vulneren completament els drets humans, així que ara podem comentar en detall tot el que ha succeït dins aquest mundial.

La Copa Mundial de la FIFA 2022 ha tingut lloc a Qatar, un dels estat de l’Orient Mitjà. Concretament, ha tingut lloc a Doha, la seva capital situada al municipi d’Ad Dawhah, al golf pèrsic. Com va ser escollit Doha com a seu per al mundial de 2022? Doncs es cert que no hi ha res segur ni demostrat, però tal com es diu al documental “Los entresijos de la FIFA” de Netflix, es creu que hi va haver corrupció alhora de decidir que Qatar seria la seu d’aquest mundial.

En aquest mundial, també s’han vist anul·lats molts drets humans. No s’ha pogut prendre alcohol durant els partits ni pel carrer, tant els habitants com els estrangers. Tampoc s’ha pogut mostrar cap bandera LGTBI+ ni cap acte com a tal, ni mostrar relacions amoroses amb persones del teu mateix sexe, així com tampoc s’ha permès vestir de manera “provocativa”, especialment a les dones.

El capità Harry Kane de l’equip d’Anglaterra, volia sortir durant un dels seus partits amb un braçalet de capità LGTBI+, però se’l va avisar que si sortia així al partit, no se’l deixaria jugar. En reacció, a la foto d’equip pre-partit tots varen sortir tapant-se la boca, per a representar que se’ls volia silenciar.

També trobem el cas de Amir Nasr-Azadani, un jove futbolista Iraní condemnat a mort al seu país, per haver participat en actes revolucionaris a favor dels drets de les dones. Ningú, ni la FIFA, ni els jugadors ni el públic el recorda, tothom celebra la victòria d’Argentina.

Si mirem per la banda futbolística, trobem un mundial molt diferent als que estàvem acostumats, un mundial ple de sorpreses que ens recorda que al futbol, tot pot passar.

A la primera etapa, la fase de grups classificatòria trobem el següent:

Al grup A, es varen classificar Països Baixos amb 7 punts en primer lloc i Senegal amb 6 punts en segon lloc, deixant així a Equador eliminat amb 4 punts i a Qatar amb 0.

Al grup B, van aconseguir classificar Anglaterra amb 7 punts en primer lloc i Estats Units amb 5 punts en segon lloc, deixant eliminat a Iran amb 3 punts i Gal·les amb nomes 1 punt.

Al grup C, passaren classificats Argentina amb 6 punts en primer lloc i Polònia amb 4 punts en segon lloc, en canvi, Mèxic amb 4 punts i Aràbia Saudita amb 3 varen quedar eliminats.

Al grup D, quedaren classificats França i Austràlia tots dos amb 6 punts, i quedaren eliminats Tunísia amb 4 punts i Dinamarca amb 1.

Al grup E, es va classificar Japó amb 6 punts i, Espanya, el nostre país, amb 4 punts, mentre que Alemanya amb 4 punts i Costa Rica amb 3 punts van quedar tots dos eliminats.

Al grup F, es va classificar Marroc amb 7 punts en primer lloc (amb sorpresa per a molts) i Croàcia amb 5 punts en segon lloc. Bèlgica amb 4 punts va quedar eliminat i Canadà amb 0 també.

Al grup G, varen quedar classificar, tots dos amb 6 punts, Brasil en primer lloc i Suïssa en segon, i quedaren eliminats Camerun amb 4 i Sèrbia amb nomes 1.

I per últim, al grup H, va classificar Portugal amb 6 punts en primer lloc i Corea del Sud amb 4 punts en segon lloc. Els eliminats foren Uruguai amb 4 també i Ghana amb 3 punts.

A la segona fase d’aquest gran mundial, vuitens de final, vam trobar grans partits:

Països baixos VS Estats Units (3-1)                                                    

Argentina VS Austràlia (2-1)

França VS Polònia (3-1)

Anglaterra VS Senegal (3-0)

Japó VS Croàcia (1-1), desempat a penals dels quals Croàcia va sortir-ne vencedora.

Brasil VS Corea del Sud (4-1)

Marroc VS Espanya (0-0), desempat a penals dels quals Marroc va sortir-ne vencedor.

Portugal VS Suïssa (6-1)

A la tercera fase, quarts de final, va succeir el següent:

Països baixos VS Argentina (2-2), i van desempatar a penals, deixant a Argentina com a guanyadora.

Croàcia VS Brasil (1-1), també desempataren a penals, i el guanyador fou Croàcia, tot i que molts confiaven en la victòria de Brasil.

Anglaterra VS França (1-2), donant així pas a la semifinal a França.

Marroc VS Portugal (1-0), donant pas a Marroc a la semifinal també, fet que va impactar molt, ja que el famós Cristiano Ronaldo, capità de Portugal, no va poder ni tan sols arribar a la semifinal d’aquest mundial.

Ja un cop a la semifinal, aquí trobem un petit resum del que va ocórrer.

Argentina VS Croàcia (3-0), tots vàrem veure els plors dels jugadors Croats al perdre el partit sense ni tan sols poder marcar a l’equip Argenti un gol.

França VS Marroc (2-0), Marroc va perdre el partit, però tot i així, aquest any ha sigut històric per al Marroc des que varen arribar a quarts de final.

Ja acabant, es va realitzar l’eliminatòria per el tercer lloc al pòdium del mundial, on varen jugar Croàcia i Marroc, i el resultat fou (2-1) a favor de Croàcia, aconseguint així el tercer lloc del mundial.

I ara si, ja a la gran final després de 4 setmanes de mundial, es varen enfrontar Argentina VS França. Vàrem marxar a la mitja part amb el marcador 2-0 a favor d’Argentina, equip que va jugar molt bé, tothom donava per suposat la seva victòria. Però al minut 80, nomes a 10 minuts d’acabar el partit, hi va haver un penal a favor de França, el qual va xutar i marcar Kylian Mbappé. Al minut 81, ell mateix va marcar un altre gol a l’equip argentí, donant així la volta per complet al partit. Així doncs, vam anar a la prorroga, on França va jugar millor que Argentina, estaven jugant molt bé, però al minut 108, Lionel Messi va marcar el tercer gol argenti. Contra el que tots pensàvem, França ho va tornar a fer, tornà a remuntar amb un altre gol de Kylian Mbappé al minut 118, i així es com aquesta final, plena d’emocions, va arribar als penals, els quals varen dur a l’equip argenti a la gran victòria, al guanyar 4-2.

L’equip d’Argentina no guanyava cap mundial des del 1986, malgrat haver arribat a moltes finals, i no nomes el poble argenti celebrava la victòria, sinó també tots els fans del seu capità, jugador del PSG i ex-jugador del FCB, Lionel Messi. Ell es considerat el millor jugador del món, ara que ja té tots els premis a la seva col·lecció, ja que nomes li faltava la copa mundial.

Per a finalitzar, m’agradaria que cap de nosaltres oblidem totes les víctimes d’aquest mundial a Qatar, totes les desigualtats i injustícies, i que no quedin en l’oblit. S’ha demostrat que encara ens queda un llarg camí de millora com a societat i com a espècie, i que globalment, no hem progressat tant com ens pensàvem. El futbol es important, però tal com ha publicat a Twitter la famosa cantant Shakira, no pot ser més important el futbol que la vida humana, i els drets més bàsics humans, no deixem que se’ns silenciï mai més. I ara si, dit això, felicitar a la selecció argentina i a tot el poble argentí per la seva gran victòria, i per deixar-nos una final única i tan emotiva.

 

Fet per: Òria Martínez

Escolta l'àudio de l'entrada!

Añadir comentario

Comentarios

Todavía no hay comentarios